Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

B&W-vergadering

dinsdag 16 april 2024

09:30 - 12:30
Locatie

B&W-kamer

Voorzitter
drs. A.J. van Hout
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 2a

    De Alcoholwet bepaalt dat de gemeenteraad eens per vier jaar een preventie- en handhavingsplan vaststelt. Het plan bevat de hoofdzaken van het beleid over de preventie van alcoholgebruik, met name onder jongeren, en de handhaving van de wet. Met dit voorstel wordt het huidige plan geactualiseerd op landelijke doelstellingen, lokale ontwikkelingen en wetswijzigingen.

  2. 2b

    Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) gewijzigd. Voor de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) is bekeken hoe de nieuwe wettelijke mogelijkheden in de gemeenschappelijke regeling verwerkt konden worden. Er zijn bijvoorbeeld artikelen opgenomen over welke besluiten van het algemeen bestuur voor een zienswijze worden voorgelegd aan de gemeenteraden, over participatie en over de kaderbrief. Daarnaast zijn enkele andere wensen meegenomen, zoals de vorming van bestuurscommissies en de samenstelling van het dagelijks bestuur.

  3. 2c

    Het nieuwe Uitvoeringsplan 2024 bevat de acties die we op ondermijning in 2024 willen doen. Het plan is dit keer slechts voor één jaar, zodat we daarna aan kunnen sluiten bij de planperiode van het werkplan van het regionale programma Samen Weerbaar.

  4. 2d

    In 2023 is het beleidskader participatie vastgesteld. Voor de implementatie van dit beleidskader is het uitvoeringsplan participatie opgesteld. Hierin wordt uitgewerkt wat er nodig is om het beleidskader te implementeren. Hiervoor zijn twee scenario’s opgesteld waarmee een keuze gemaakt kan worden over welk ambitieniveau wordt meegegeven aan het implementeren van het beleidskader. Belangrijk onderdeel daarbij is het wel of niet begeleiden van burgerinitiatieven en het wel of niet oppakken van initiatieven op basis van het uitdaagrecht. Daarnaast is een handreiking participatie opgesteld als leidraad voor het vormgeven van participatieprocessen door de ambtelijke organisatie.

  5. 2e

    Voorgesteld wordt de Nota hogere grenswaarde behorend bij het gemeentelijk geluidbeleid Westervoort met een addendum aan te passen. Hiermee wordt het voor de grotere woningbouwlocatie Westervoort-Noord en woningbouwlocaties in het centrum van Westervoort (Wyborg en Nieuwhof) mogelijk om in afwijking van het geluidbeleid een hogere waarde dan de standaardwaarde uit het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) voor geluid vast te stellen.
    Daarnaast worden de geluidsnormen in het gemeentelijk geluidbeleid in overeenstemming gebracht met het stelsel van de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking is getreden

  6. 2g

    In de huidige situatie is het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) belegd in het sociaal domein bij de Wmo consulenten. Dit proces is geëvalueerd en inefficiënt bevonden. Het voorstel is om een proces-/beleidswijziging door te voeren en de aanvraag van een GPK grotendeels te automatiseren. De GPK aanvraag wordt verplaatst naar Publiekszaken en de inwoner die besluit tot een aanvraag regelt zelf zijn verplichte medische keuring, alvorens die zich meldt bij de gemeente. De route voor de medische keuring en de kosten hiervan gelden alleen voor nieuwe GPK aanvragen en niet voor verlengingen.

  7. 2h

    Naar aanleiding van het evaluatieonderzoek wat de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) heeft laten uitvoeren heeft 1Stroom een interne evaluatie geschreven op basis van het handelen van de gemeenten Duiven en Westervoort binnen de GMR. Deze interne evaluatie moet voor beide gemeenten inzicht geven in de tot nu toe behaalde resultaten en de mogelijkheden voor de toekomst. De interne evaluatie dient als aanvulling op het evaluatieonderzoek van de GMR doordat deze inzoomt op gemeentelijk niveau ten opzichte van het regionale niveau wat gebruikt is in het evaluatieonderzoek van de GMR.